• 020

  Preparandia Română
  0 recenzii

 • Preparandia Română este o clădire monument istoric, situată pe Strada Preparandiei nr. 13, care a servit drept locație primei școli pedagogice românești. Mai este cunoscută și sub denumirea de Înalta Preparandie.

  Instituția a fost înființată din ordinul împăratului Francisc I și și-a deschis porțile la data de 3 noiembrie 1812, fiind printre primele școli pedagogice din Europa, având în vedere că prima școală normală a început să funcționeze în anul 1810, la Strasbourg.

  Primul director al școlii a fost Dimitrie Țichindeal, cursurile începând cu un număr de 78 de elevi. Școala a pregătit nu numai învățători, ci și preoți până în anul 1822, când s-a înființat Institutul Teologic din Arad.

  În ceea ce privește clădirea în care a funcționat școala, aceasta a aparținut căpitanului orășenesc Sava Arsici și era numită inițial Casa cu cap de căprioară. Casa a fost donată Preparandiei de văduva Eustahia Arsici în scopul susținerii culturii românești.

  Edificiul are o mare însemnătate în istoria orașului, strada pe care este situat primind numele său.

  În anul 2008, Primăria Municipiului Arad a cumpărat imobilul pentru restaurare, în vederea deschiderii unui muzeu dedicat primei școli pedagogice românești.

  La 200 de ani de la înființarea Preparandiei, în anul 2012, s-a inaugurat Muzeul învățământului arădean. Punctul de atracție îl reprezintă o clasă amenajată astfel încât să evoce atmosfera anilor de început ai școlii, fiind aduse aici uniforme, ustensile didactice, tăblițe cu cretă, bănci vechi, precum și o catedră datând din anul 1920.

  În muzeu sunt expuse și tablouri, busturi, cărţi şi alte acte care au legătură cu istoria școlii românești.

  În aceeași clădire se află şi biblioteca Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, care deține cărţi foarte valoroase.

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


 • CONTACT