• 692

  Turnul de apă
  0 recenzii

 • Turnul de apă al Aradului, situat în Piața Pompierilor, a fost construit în anul 1896, odată cu darea în folosință a uzinei de apă.

  Era cea mai înaltă construcție din oraș, având 38 de metri înălțime, grosimea zidurilor fiind cuprinsă între 0,8 şi1,2 metri. A fost realizat după planurile arhitectului maghiar Miklós Ybl, având formă de prismă alungită, pe cinci nivele, și prezentând asemănări cu donjonul unei cetăţi medievale. Stilul arhitectural este cel eclectic, cu influențe secession, cu caracter industrial.

  În partea superioară a construcției s-a montat un bazin uriaș de apă, cu o capacitate de 400 de tone. Turnul avea rolul de a pompa apa potabilă în rețeaua de distribuție. Era folosit, de asemenea, pentru semnalarea incendiilor, motiv pentru care a fost plasat în imediata vecinătate a cazarmei pompierilor din Arad.

  În anul 1927, Turnul de apă a fost restaurat în urma unui incendiu provocat de un trăznet. A funcționat până în anul 1956, din anul 1990 fiind în proprietatea Societății Galeriile Turnul de Apă, care a procedat la efectuarea de lucrări de consolidare a construcției.

  Din anul 1996, Turnul de Apă se află în circuitul cultural, istoric și turistic al Aradului, găzduind: Galeriile de Artă, Muzeul Apei și al Pompierilor, expoziții de artă, sală de conferințe, grădină de vară.

 • GALERIE FOTO

 • Recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie