• 689

  Biserica Roșie
  0 recenzii

 • Biserica Roșie a fost construită între anii 1905-1906, în stil neogotic, după planurile arhitectului Szántay László. Sfințirea bisericii a avut loc în anul 1906 în prezența episcopului Sarany Samuel.

  Este lăcașul de cult al Bisericii Evanghelice Lutherane, fiind cunoscută sub numele de Biserica Roşie datorită cărămizilor decorative de culoare roşie, aparent șlefuite, cu care au fost acoperite zidurile.

  Biserica este construită din piatră, beton și cărămidă, turnul principal având o înălțime de 46 metri.

  Vizitatorul este plăcut surprins de cele 13 vitralii în stil neogotic, realizate de artistul Josef Polka din Budapesta, care reprezintă figuri de apostoli, evangheliști, personalități marcante ale Reformei (Melanchton și Luther), precum și secvențe din viața lui Iisus Hristos.

  Amvonul este executat de sculptorul György Orr din Cașovia, iar pictura altarului, având ca temă "Rugăciunea lui Iisus în Grădina Ghethsemani" îi aparţine pictorului J. Umlauf.

  În biserică se află o orgă de tip Wegenstein, electropneumatică, lucrată la Timişoara şi instalată în anul 1927. Datorită sunetului său deosebit, în Biserica Roşie se organizează periodic concerte de orgă, în colaborare cu Filarmonica de Stat din Arad.

  Ceasurile din turnurile bisericii funcţionează pe baza unui mecanism central, care transmite impulsuri electrice celor 4 cadrane.

  La inaugurare, Biserica Roşie avea 3 clopote, turnate în atelierul renumitei turnătorii Hönig din Arad. Dintre acestea, două au fost topite în timpul primului război mondial pentru confecţionarea de proiectile.

  Biserica a fost restaurată în anul 1992.

 • GALERIE FOTO

 • Recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie