• Big_default

  Muzeul Memorial "Vasile Goldiş"
  0 recenzii

 • Muzeul Memorial "Vasile Goldiş" funcţionează în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative, avându-şi sediul în Palatul "Românul", situat în strada Vasile Goldiş nr. 6.

  Clădirea Palatului "Românul" a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în stil eclectic. În perioada 1911-1916, aici şi-au desfăşurat activitatea redacţia ziarului „Românul”şi Institutul tipografic „Concordia”, înfiinţate şi conduse de Vasile Goldiş.

  Vasile Goldiş (1862-1934) a fost un distins pedagog, om politic, ideolog al Marii Uniri de la 1918 şi membru de onoare al Academiei Române.

  Muzeul Memorial „Vasile Goldiş” a fost inaugurat la data de 30 noiembrie 2003, într-o atmosferă de sărbătoare, în prezenţa Preşedintelui României, a Rectorului Universităţii, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a membrilor Senatului Universităţii, a oficialităţilor locale şi a studenţilor.

  În muzeu sunt expuse actele de studii şi cele personale ale lui Vasile Goldiş, corespondenţa purtată de acesta, fotografii de epocă originale, publicaţii conduse de Vasile Goldiş sau la care acesta a colaborat, cărţi din biblioteca proprie, unele purtând chiar semnătura lui.

  Din dorinţa de a reda cât mai fidel spiritul epocii, s-au refăcut unele spaţii caracteristice acelei perioade (sufrageria, respectiv biroul redacţional) şi s-au expus în vitrine imagini şi documente de epocă.

  Cu ocazia inaugurării muzeului, s-a dezvelit o placă comemorativă amplasată la intrarea în clădire în onoarea marelui Vasile Goldiş.

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie