• 697

  Muzeul de Arheologie și Istorie
  0 recenzii

 • Muzeul de Arheologie și Istorie din Arad funcționează în clădirea Palatului Cultural, cu intrarea dinspre bulevardul General Dragalina, cele 15 săli fiind situate la etajele întâi și al doilea ale edificiului.

  Vizitatorul este purtat prin toată istoria României, în special a zonei arădene, cele mai semnificative piese fiind expuse în primele 7 săli.

  Cele mai vechi urme ale prezenței umane în zona Aradului - uneltele cioplite din silex și opal descoperite pe valea superioară a Crișului Alb și pe terasele dealurilor care mărginesc cursul inferior al râului Mureș - datează de acum aproximativ 100.000 de ani.

  În muzeu sunt expuse obiecte din epoca neolitică, epoca bronzului și din epoca fierului.

  O sală specială este dedicată războaielor daco-romane din anii 101-102 și 105-106 d.Hr. Perioada provinciei romane Dacia (106-271 d.Hr.) este ilustrată de o hartă murală, macheta unui castru roman, precum și de numeroase piese originale provenite din Apulum, Micia, Aradul Nou, Lipova, Olari și din alte localități. Aradul nu a făcut parte din provincia romană.

  Primele informații scrise despre zona Aradului sunt cuprinse în Legenda Sfântului Gerard (1035), paginile referitoare la acestea fiind expuse în facsimil.

  La etajul al doilea, primele două săli sunt dedicate secolelor XIV-XVII.

  Prima sală aferentă epocii moderne întâmpină vizitatorii cu portretele capilor răscoalei țărănești de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan.

  Principalul punct de atracție al sălilor dedicate epocii moderne îl constituie piesele legate de Revoluția din anii 1848-1849. Sunt expuse aici obiectele personale ale celor 13 generali maghiari, care au fost executați sub zidurile cetății Aradului la data de 6 octombrie 1849.

  Hărți, documente, fotografii și arme aduc mărturie cu privire la două momente importante din istoria poporului român: Unirea Principatelor Române de la 1859 și cucerirea Independenței de stat din 1877.

  În muzeu se află și macheta avionului "Vlaicu 2", care aminteşte de zborul demonstrativ din anul 1912 de la Arad, al inginerului inventator Aurel Vlaicu.

  Sala Memorandului cuprinde fotografii şi documente referitoare la protestul politic al românilor la Curtea de la Viena din anul 1892.

  Sala Unirii este dedicată momentului 1 Decembrie 1918, fiind expuse aici steaguri, arme, decoraţii şi acte oficiale ale Gărzilor şi Consiliilor naţionale române.

  O altă sală prezintă dezvoltarea economică, politică şi culturală a zonei arădene în perioada 1919-1947, pentru ca ultimele 3 săli să fie dedicate Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

  Program de vizitare:
  Marți-Duminică: 09.00 – 17.00
  Închis: luni, 1 şi 2 ianuarie; prima şi a doua zi de Paşte; prima şi a doua zi de Rusalii; 1 mai; 15 august; 1, 25 şi 26 decembrie.
  Expoziţiile se închid cu 15 minute înainte de încheierea programului de vizitare.

 • GALERIE FOTO

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie