• 696

  Muzeul Cofetăriei
  0 recenzii

 • Muzeul Cofetăriei se află în cartierul Sânnicolaul Mic din Arad, pe strada Nicolaus Lenau nr. 3.

  Este un muzeu unic în România, înființat în anul 2006, în propria casă, de Ioan Gui, fost cofetar, cu o experiență de peste 40 de ani în domeniu, pasionat de meseria sa și dornic să aducă astfel un omagiu marilor maeștri în arta cofetăriei arădene din perioada interbelică.

  La începutul secolului al XIX-lea, în Arad se afla una dintre cele mai puternice bresle a cofetarilor din România, Aradul fiind un important centru al cofetăriei din Europa. Cofetarii arădeni erau deținătorii unor rețete cu adevărat valoroase, al căror secret era păstrat cu sfințenie, acestea făcând ca ei să fie preferați de Curtea imperială vieneză în acele vremuri.

  În muzeu sunt expuse în jur de 360 de obiecte folosite de cofetarii de altădată, multe dintre ele fiind recondiționate de Ioan Gui, astfel încât ar putea fi folosite și astăzi la prepararea dulciurilor.

  Se pot vedea aici diverse mașini, cum ar fi: mașina de preparat înghețată, mașina de măcinat mac, mașina de preparat ciocolată, mașina de producere a marțipanului, aparatul de fabricat bomboane, maşina cu curele de transmisie pentru măcinat zahăr.

  În muzeu există, de asemenea, o măsuţă de cofetărie acoperită cu marmură verde, cântare și o vitrină cu forme diferite pentru ciocolată, bomboane, chec, turtă dulce sau dulciuri din zahăr ars.

  Biblioteca maestrului Gui numără peste 500 de cărţi de specialitate, unele din ele unice în ţară. Impresionante sunt și fotografiile expuse, precum și diplomele şi medaliile primite de cofetarii arădeni de-a lungul timpului.

  Programul de vizitare a muzeului este următorul:
  - luni-vineri: 10.00 - 18.00;
  - sâmbătă: 10.00 - 16.00.

 • Recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie