• Big_default

  Clădirea Gării CFR
  0 recenzii

 • Clădirea Gării CFR este cea de-a treia construită în Arad, având la bază planurile arhitectului Ludovic Szántay. Lucrările de construcţie au fost demarate în anul 1905 şi finalizate în 1911.

  Clădirea este unică în peisajul arhitectural românesc, fiind realizată în stil secession, răspunzând astfel exigenţelor unui oraş aflat în plină dezvoltare la acea vreme.

  Primul tren a circulat la Arad în data de 25 octombrie 1858, anul deschiderii liniei Lökösháza - Curtici - Arad. Între anii 1869 şi 1871 se construieşte calea ferată Arad - Timişoara, având o lungime de 55,6 km, aceasta fiind deschisă în data de 6 aprilie 1871.

  În timpul celui de-al doilea război mondial, clădirea a fost bombardată puternic, fiind refăcută între anii 1950-1953.

  La aniversarea a 100 de ani de existenţă, în faţa clădirii gării s-a montat o locomotivă, prototipul seriei 131.001, intrată în patrimoniul Prefecturii Arad şi reabilitată la Societatea Astra Vagoane Călători S.A.

  În prezent, clădirea constituie obiectul unor ample lucrări de modernizare, existând intenţia ca ea să devină un reper pentru întreaga Europă.

  Proiectul de modernizare prevede o pasarelă cu lifturi şi scări rulante, construcţia unor peroane noi şi schimbarea şinelor, construcţia unei noi clădiri care va găzdui birouri, laboratoare, ateliere tehnologice, magazii şi un spaţiu pentru arhivă. Pe coridorul principal vor fi închiriate spaţii pentru magazine şi alte zone comerciale.

  Faţada va fi recondiţionată astfel încât să se păstreze înfăţişarea iniţială a clădirii.

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie