• 688

  Palatul Cultural
  0 recenzii

 • Palatul Cultural este o clădire reprezentativă a orașului Arad, construit între anii 1911-1913, la inițiativa Asociației Kölcsey, după planurile arhitectului arădean Lajos Szántay.

  Inaugurarea a avut loc la data de 25 octombrie 1913, fiind prezentă și o mare actriță a vremii - Mari Jászai. Filarmonica oraşului Arad a susținut atunci un concert simfonic festiv în sala mare a palatului, interpretându-se piese de Schubert, Goldmarck, Bizet şi Beethoven.

  Clădirea este localizată în Piața George Enescu nr. 1, pe malul râului Mureș, în spatele Palatului Administrativ și în apropierea Parcului Eminescu.

  Din punct de vedere arhitectural, suntem impresionați de felul în care se îmbină mai multe stiluri, conferind unicitate construcției. Întâlnim stilul neoclasic la fațadă, cel corintic, prin prezența coloanelor care sprijină frontonul fațadei, stilul Renașterii italiene pe aripile laterale și cel de inspirație gotică, prin elemente ale Castelului Corvineștilor de la Hunedoara redate în partea dinspre parc a clădirii.

  Se remarcă inspirația din modelele templelor grecești la realizarea fațadei principale, prin scările monumentale, coloanele cu capiteluri și frontonul triunghiular decorat cu un basorelief dedicat muzelor (lucrat de sculptorul Geza Rubleczky). Deasupra clădirii se înalță un turn masiv cu baza pătrată.

  În ceea ce privește interiorul clădirii, remarcabile sunt vitraliile florale ale sălii de spectacol și din holul de onoare, decorația metopelor, feroneria vegetală și geometrică, candelabrele și aplicele.

  Clădirea a fost restaurată de câteva ori, de fiecare dată existând preocuparea pentru conservarea elementelor arhitecturale specifice.

  În prezent, clădirea Palatului Cultural adăpostește sediile Complexului Muzeal Județean și al Filarmonicii de Stat.

  În sala de concerte a Palatului Cultural, au fost prezente de-a lungul timpului personalități marcante ale vieții culturale muzicale din țară și din străinătate: Traian Grozăvescu, Richard Strauss, Bela Bartok, dar și marele compozitor şi violonist român George Enescu, prezent aici în mai multe rânduri. În anul 1931, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de viaţă, în sala mare a palatului, George Enescu a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Arad.

 • Recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie