• Big_default

  Mănăstirea "Sfântul Simeon Stâlpnicul...
  0 recenzii

 • Mănăstirea "Sfântul Simeon Stâlpnicul" este situată în partea nord-vestică a oraşului Arad, în cartierul Gai.

  A fost construită în perioada 1760-1762 la iniţiativa episcopului Sinesie Jivanovici, lucrările fiind încredinţate meşterului arădean Egidius Ioanovici.

  Mănăstirea a fost ridicată în stil baroc, cu faţada bogat ornamentată şi acoperişul piramidal. Turnul paraclisului are formă de prismă şi prezintă ornamente fine, în stilul epocii.

  Interiorul este împărţit în felul caracteristic bisericilor ortodoxe. Masa altarului este cioplită din marmură roşie, iar pictura iconostasului a fost realizată de Ştefan Teneţchi în anul 1767, în stilul Renaşterii italiene târzii. Uşile împărăteşti se evidenţiază printr-o ornamentaţie deosebit de bogată.

  În altar sunt adăpostite rămăşiţele pământeşti ale episcopilor arădeni, strămutate la Gai după demolarea vechii catedrale a Aradului, în anul 1861.

  Din complexul monastic face parte şi Biserica de lemn "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", adusă din Seliştea de Mureş, considerată un monument al arhitecturii româneşti de pe Valea Mureşului, din secolul al XVIII-lea.

  Mănăstirea adăposteşte o valoroasă colecţie de obiecte de factură istorică şi bisericească, precum şi carte românească veche.

  În anul 2011, Patriarhul Daniel a sfinţit noua biserică a mănăstirii închinate Maicii Domnului. Biserica nouă poartă hramurile "Veşmântul Maicii Domnului", "Brâul Maicii Domnului" şi "Acoperământul Maicii Domnului".

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie