• 907

  Parcul Reconcilierii
  0 recenzii

 • Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare a fost inaugurat la 25 aprilie 2004 în prezenţa delegaţiilor Guvernelor României şi Ungariei. Parcul se doreşte a fi un simbol al împăcării şi al convieţuirii paşnice a românilor şi maghiarilor.

  În parc sunt amplasate mai multe statui, dintre care două sunt reprezentative: Monumentul Libertăţii şi Arcul de Triumf.

  Monumentul Libertăţii este închinat conducătorilor martiri ai Revoluţiei ungare de la 1848-1849, înfăţişându-i pe cei 13 generali care au fost condamnaţi la moarte pentru crimă de lezmajestate şi au fost executaţi la data de 6 octombrie 1849.

  Statuia a fost realizată de Zala György şi Huszár Adolf şi a fost dezvelită la data de 6 octombrie 1890. În anul 1919, statuia a fost înlăturată de administraţia vremii, pentru ca, în anul 2004 să fie readusă la lumină, fiind amplasată în Parcul Reconcilierii, alături de celălalt monument remarcabil, Arcul de Triumf.

  Arcul de Triumf, operă a sculptorului Ioan Bolborea, este realizat în piatră de Baschioi şi din bronz şi simbolizează revoluţia din cele trei ţări române.

  Pilonii monumentului sunt împodobiţi cu cincisprezece basoreliefuri de câte 5 metri fiecare, reprezentând cei mai importanţi eroi paşoptişti din Țara Românească, Transilvania şi Moldova: Alexandru Ioan Cuza, Avram Iancu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Gheorghe Magheru, Gheorghe Bariţiu, Nicolae Bălcescu şi Kossuth Lajos.

  În parc se află şi grupuri de statui secundare intitulate: Deşteptarea Libertăţii, Spiritul de luptă, Spiritul de dăruire şi Luptătorul muribund.

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


 • CONTACT