• 998

  Piața Revoluției
  0 recenzii

 • Piața Revoluției este piaţa reprezentativă a orașului Arad. Este situată în zona centrală, unde se află și cea mai importantă arteră comercială, cu poșta centrală și bănci ale Aradului - Bulevardul Revoluției.

  Pe partea dreaptă, putem vedea clădirea impozantă a Palatului Administrativ, construită în stil neorenascentist, având un turn cu orologiu înalt de 54 de metri.

  Pe stânga admirăm clădirea Universității Aurel Vlaicu, ridicată în anul 1896 în stil neorococo.

  Străbătând bulevardul, observăm și alte construcții care merită atenția noastră: Palatul Cenad, înălțat în anul 1894 pentru o companie de căi ferate locală, Palatul Băncii Naționale, cu fațada realizată în stil neoclasic, dar și Café Hazard, aflată la parterul unui imobil din anul 1913, în stil sécession.

  În josul Bulevardului Revoluției pot fi remarcate alte trei clădiri vechi, deosebite prin stilul în care au fost realizate: Biserica Sfântul Anton de Padova, ridicată în anul 1904, în stil baroc, Hotelul Ardealul și Teatrul Național Ioan Slavici, ambele construite în stil neoclasic.

  Trebuie spus că Piața Revoluției a fost teatrul de desfășurare al multor evenimente istorice, cel mai recent dintre acestea fiind Revoluția din decembrie 1989, când aici s-au adunat mii de oameni, protestând împotriva dictaturii comuniste. De altfel, numele de "Piaţa Revoluţiei" i-a fost atribuit în urma acestui eveniment.

  Ca un omagiu adus eroilor martiri ai Revoluţiei Române din Decembrie 1989, în centrul pieţei s-au înălţat un monument şi o troiţă.

  Tot în Piaţa Revoluţiei se află şi statuia lui Vasile Goldiş (1862-1934), corifeul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie