• 901

  Piaţa Avram Iancu
  0 recenzii

 • Piaţa Avram Iancu, situată în spatele Teatrului Naţional Ioan Slavici, este un loc important din punct de vedere istoric, constituind centrul politic şi comercial al oraşului Arad în secolele XVIII-XIX.

  Piața poartă numele lui Avram Iancu, revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.

  În această piaţă, la numărul 16, se găseşte sediul vechii primării, construită în anul 1704.

  Tot aici a avut loc o mare adunare populară în timpul Revoluţiei din anii 1848-1849, înregistrându-se şi o ciocnire cu trupele austriece din garnizoana oraşului, care s-au văzut nevoite să capituleze în faţa revoluţionarilor români.

  O altă clădire de referinţă existentă în Piaţa Avram Iancu este cea a Teatrului Vechi, deschis în 1817 la iniţiativa negustorului Jacob Hirschl, construit în stil neoclasic şi recunoscut ca fiind cel mai vechi teatru din România. Aici au avut loc reprezentaţiile trupei lui Matei Millo, la care a participat şi poetul Mihai Eminescu, în calitate de sufleur.

  În anul 1907, Teatrul Vechi se transformă în Cinematograful Urania, unde, la 16 aprilie 1913, a rulat pentru prima oară un film românesc – Războiul Independenţei.

  Astăzi mai pot fi văzute în piaţă şi câteva clădiri în stil sécession, care amintesc de vremurile de altădată.

  Monumentul Ostaşului Român, aflat în Piaţa Avram Iancu, este considerat cea mai importantă realizare de acest fel din oraşul Arad. A fost înălţat în anul 1960 ca un omagiu adus eroilor care au luptat pentru eliberarea patriei şi pentru întregire teritorială. Lucrarea aparţine sculptorului bucureştean Gavril Covalschi.

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie