• Big_default

  Casa Memorială "Dr. Ştefan Cicio Pop"
  0 recenzii

 • Casa Memorială "Dr. Ştefan Cicio Pop" este situată în strada Ştefan Cicio Pop nr. 3 din Arad.

  Casa are un singur nivel, fiind realizată în stil eclectic. Actuala înfăţişare datează din anul 1911, lucrările fiind executate după planurile arhitectului Emil Tabacovici. La faţada principală, deasupra uşii de la intrare, se află un medalion cu o bufniţă, simbol al înţelepciunii.

  În această casă a avut loc întrunirea Consiliului Naţional Român Central, ocazie cu care s-au stabilit data şi locul în care va avea loc Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

  Ştefan Cicio Pop (1865 – 1934), avocat şi om politic, a fost unul dintre corifeii Marii Uniri de la 1918. Membru al Partidului Naţional Român și mai apoi al Partidului Naţional Ţărănesc, Ştefan Cicio Pop a fost deputat român în Parlamentul de la Budapesta. După 1 Decembrie 1918, Ştefan Cicio Pop a fost numit ministru al apărării în Consiliul Dirigent, apoi ministrul Transilvaniei, ministru de externe şi preşedinte al Camerei Deputaţilor pe vremea guvernelor conduse de Iuliu Maniu.

  Casa este în prezent în grija nepotului lui Ştefan Cicio Pop, Aurel Birtolon, care, în fiecare an, la data de 1 Decembrie, permite accesul arădenilor în „Casa Unirii“.

 • Recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie