• Big_default

  Muzeul învăţământului arădean
  0 recenzii

 • La 200 de ani de la înființarea Preparandiei, în anul 2012, în clădirea din Strada Preparandiei nr. 13 s-a inaugurat Muzeul învățământului arădean. Punctul de atracție îl reprezintă o clasă amenajată astfel încât să evoce atmosfera anilor de început ai școlii, fiind aduse aici uniforme, ustensile didactice, tăblițe cu cretă, bănci vechi, precum și o catedră datând din anul 1920.

  În muzeu sunt expuse și tablouri, busturi, cărţi şi alte acte care au legătură cu istoria școlii românești.

  Preparandia Română a fost înființată din ordinul împăratului Francisc I și și-a deschis porțile la data de 3 noiembrie 1812, fiind printre primele școli pedagogice din Europa, având în vedere că prima școală normală a început să funcționeze în anul 1810, la Strasbourg.

  Primul director al școlii a fost Dimitrie Țichindeal, cursurile începând cu un număr de 78 de elevi. Școala a pregătit nu numai învățători, ci și preoți până în anul 1822, când s-a înființat Institutul Teologic din Arad.

  În ceea ce privește clădirea în care a funcționat școala, aceasta a aparținut căpitanului orășenesc Sava Arsici și era numită inițial Casa cu cap de căprioară. Casa a fost donată Preparandiei de văduva Eustahia Arsici în scopul susținerii culturii românești.

  Edificiul are o mare însemnătate în istoria orașului, strada pe care este situat primind numele său.

  În anul 2008, Primăria Municipiului Arad a cumpărat imobilul pentru restaurare, în vederea deschiderii muzeului dedicat primei școli pedagogice românești.

  În aceeași clădire se află şi biblioteca Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, care deține cărţi foarte valoroase.

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie