• 012

  Casa cu Lacăt
  0 recenzii

 • Casa cu Lacăt este una dintre construcțiile interesante ale Aradului, ridicată în anul 1815 de către comerciantul vienez Iosif Winkler.

  Situată pe strada Tribunul Dobra, vis-a-vis de Sinagoga Neologă, a servit drept sediu breslelor arădene renumite în acele vremuri.

  Clădirea a fost renovată în anul 1851 și modernizată în anul 1930, când s-a adăugat și etajul. În anul 1963 spațiile comerciale de la parterul clădirii au fost transformate în locuințe.

  Ceea ce contribuie la unicitatea acestei case este amplasarea Butucului de fier al breslelor din Arad în anul 1827 pe unul din colțurile clădirii. Butucul de fier nu era altceva decât un trunchi de copac, învelit cu tablă, prinsă în cuie. A fost realizat după model vienez de către sculptorul timișorean Moritz Heim. Butuci asemănători existau în oraşe precum Viena, Buda, Bratislava, Oradea, Timişoara şi altele.

  Potrivit tradiției, calfele venite la Arad din centre meșteșugărești europene în scopul perfecționării în breasla aleasă, băteau cuie sau ținte de diferite forme geometrice, ca o mărturie a trecerii lor prin oraș.

  Deși butucul a fost fixat într-o nișă în zidul din colțul imobilului respectiv, fiind protejat cu o bară metalică închisă cu un lacăt, în anul 1994 a fost furat. Poliția a reușit să recupereze Butucul de fier, care a fost predat Complexului Muzeal Arad, acesta fiind complet restaurat în cadrul Laboratorului de conservare-restaurare de aici.

  În prezent, în colțul dinspre Strada Plevnei al clădirii, poate fi văzută în continuare bara metalică închisă cu lacăt, care altădată proteja Butucul de fier al breslelor arădene. Acesta din urmă se află acum la Muzeul de Artă din Arad.

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie