• 694

  Palatul Administrativ
  0 recenzii

 • Palatul Administrativ, situat în centrul orașului Arad, în Piața Revoluției, este o clădire monument istoric, construită între anii 1872 și 1875 și inaugurată în anul 1876.

  În prezent, în Palatul Administrativ se află sediul Prefecturii, al Primăriei Municipiului Arad și al Consiliului Județean.

  Realizată în stil neorenascentist, clădirea are planul în formă de U, având un turn central înalt de 54 metri. Orologiul din turn, cu cadran pe fiecare latură, este adus din Elveția în anul 1878, fiind prevăzut cu un mecanism care, la oră fixă, cântă melodia imnului Europei.

  Edificiul a fost construit după planurile arhitectului Pekár Ferencz, care a modificat planul inițial propus de arhitectul maghiar Lechner Ödön. Este considerat o bijuterie arhitectonică a orașului Arad.

  Singura modificare a fațadei principale a constituit-o decorarea frontonului de la baza turnului principal cu stemele orașului, așa cum s-au succedat acestea în timp (după 1875, după primul război mondial, după anul 1968 și după anul 1989).

  Dispuse simetric în raport cu fațada principală, se află două scări de marmură roșie de Moneasa, care permit accesul la etaj.

  Ferestrele holului au fost înlocuite cu vitralii ce ilustrează alegoric ciclul anotimpurilor și lunile anului, realizate de renumitul artist plastic arădean, Sever Frențiu.

  În interior sunt câteva zeci de încăperi cu destinația de birouri pentru funcționarii administrativi, săli de ședințe și o sală mare cu balcon, la etajul clădirii, în care se adunau cândva deputații municipali.

  În fața Palatului Administrativ se găsește Piața Revoluției, unde, în decembrie 1989, s-au adunat mii de oameni, protestând împotriva dictaturii comuniste.

 • GALERIE FOTO

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie