• Big_default

  Biblioteca Judeţeană "A.D. Xenopol" Arad
  0 recenzii

 • Biblioteca Judeţeană Arad funcţionează în clădirea din strada Gheorghe Popa de Teiuş nr. 2-4, construită la începutul secolului XX, în stil secession.

  Prima bibliotecă publică arădeană a fost deschisă în anul 1913, odată cu darea în folosință a Palatului Cultural, care preia fondul Asociației Culturale "Kölcsey", fondată în anul 1881.

  De-a lungul timpului, fondul de carte al bibliotecii se îmbogăţeşte prin donaţiile unor importanţi oameni de cultură sau ale unor instituţii. Astfel, în anul 1921, doamna Riria Xenopol donează 2.000 de cărţi din biblioteca personală a istoricului Alexandru D. Xenopol. Alte cărţi provin din colecţiile lui Vasile Goldiș, ale lui Iosif Moldovan şi Coriolan Petranu, din colecția Orczy-Kézdi-Vásárhelyi și din colecţia Bibliotecii Minoriților.

  Începând cu anul 1984, biblioteca îşi stabilește sediul în actuala clădire de pe strada Gheorghe Popa de Teiuș nr. 2-4.

  În anul 1995, primește numele pe care îl poartă şi astăzi, Biblioteca Județeană "A.D. Xenopol" Arad, iar la data de 4 aprilie 1995 se sărbătoresc pentru prima oară la Arad Zilele Bibliotecii "A.D. Xenopol".

  În prezent, fondul bibliotecii numără 500.000 de volume, dintre care peste 20.000 de volume de carte veche (în limbile latină, maghiară, franceză, germană, română, italiană, engleză, greacă, ebraică), 646 de manuscrise şi valoroase incunabule religioase şi laice formează fondul de patrimoniu.

  Vizitatorii vor fi cu siguranţă impresionaţi de volumele unicat în România, aflate în fondul de patrimoniu al Bibliotecii Judeţene "A.D. Xenopol": Vergilius, Opera (Veneţia, 1482), Biblia tipărită de eruditul tipograf german, Anton Koberger (Nürnberg, 1493), Dictys Cretensis, Historia Troiana (Veneţia, 1499), Joannes Duns Scotus, Quaestiones quodlibetales (Veneţia, 1481) sau predicile lui Johannes de Bromyard (Nürnberg, 1485). Dintre lucrările corifeilor Şcolii Ardelene se poate vedea aici "Biblia de la Blaj" a lui Samuil Micu (1795), considerată multă vreme cea mai bună traducere a bibliei în limba română.

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie