• 023

  Podul Traian
  0 recenzii

 • Podul Traian este un simbol al orașului Arad, fiind o construcție metalică de referință pentru începutul secolului al XX-lea.

  Podul traversează râul Mureș, legând centrul Aradului de cartierul Aradul Nou, pe direcția nord-sud, fiind destinat atât traficului rutier, cât și circulației tramvaielor.

  Construcția podului a fost realizată între anii 1910 și 1913, după planurile inginerului Robert Toth din Reșița. Structura de fier a fost asigurată de uzinele din Reșița.

  În timpul celui de-al doilea război mondial, podul a suferit pagube importante, dar a fost rapid restaurat datorită rolului esențial pe care îl juca în viața orașului.

  Lungimea totală a podului este de 185,10 metri, acoperind distanța dintre digurile care mărginesc albia râului Mureș. Are trei deschideri, una centrală de 85,30 metri și două marginale de 50,05 metri. Lățimea podului este de 9,8 metri, iar pe latura exterioară a grinzilor principale se află trotuare cu lățimea de 1,5 metri. Elementele decorative ale felinarelor sunt realizate în stil secession.

  În anul 2010, Podul Traian a fost închis complet circulației din cauza degradării sale, fiind supus unor lucrări complexe de restaurare pentru reabilitarea structurii metalice, refacerea ornamentelor, a stâlpilor și a corpurilor de iluminat, precum și pentru reabilitarea căii de rulare pentru autovehicule și a liniilor de tramvai.

  Podul Traian a fost redat circulației rutiere în decembrie 2011, iar circulației tramvaielor în martie 2012.

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie