• 543

  Şcoala Normală de Fete
  0 recenzii

 • Şcoala Normală de Fete este parte a Liceului Pedagogic "Dimitrie Ţichindeal", continuator al Preparandiei Române, prima şcoală destinată pregătirii cadrelor didactice din spaţiul românesc, înfiinţată la data de 15 noiembrie 1812.

  Clădirea şcolii a fost finalizată în anul 1909, fiind realizată în stil secession. Şirul de arcade de la parter încadrează monumentala intrare sub formă de boltă, sprijinită de 4 coloane de factură gotică, având capiteluri în formă de buchete de trandafiri.

  Părţile laterale ale clădirii se prezintă sub formă de turnuri medievale, cele două turnuri mari fiind amplasate la margine, iar cele două mai mici în interior.

  Faţada impresionează prin basoreliefurile de tip friză, care redau tematica şcolii: fete care dansează, o tânără care oferă o carte unui copil, o tânără care învaţă un copil să cânte la harpă.

  Deasupra boltei se află o placă comemorativă, care aminteşte de atelierul de tâmplărie aflat în curtea şcolii unde a lucrat ca ucenic tâmplar celebrul pictor Mihály Munkácsy.

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie