• Big_default

  Statuia Sfântului Ioan Nepomuk
  0 recenzii

 • Sfântul Ioan Nepomuk a fost preot martir de origine germană, născut sub numele de Johannes Welflin în Pomuk, localitate din Boemia de vest.

  Conform legendei, el a fost schingiuit și aruncat în apele Vltavei de pe podul Carol din Praga, deoarece a refuzat să divulge regelui Wenzel păcatele spovedite de soția acestuia, respectând astfel sacramentul împărtășaniei.

  A fost canonizat în anul 1721 de Papa Benedict al XIII-lea. Sfântul Ioan Nepomuk este considerat patronul protector al Boemiei, al preoților, al corăbierilor, al plutașilor și morarilor, al podurilor și al celor care păstrează o taină.

  Statuia Sfântului Ioan Nepomuk este cel mai vechi monument al orașului Arad, fiind montată în 1729, la câțiva ani după canonizarea preotului martir.

  Statuia este de proveniență vieneză, reprezentând un sfânt în haine preoțești, cu o bogată ornamentație barocă.

  Fiind protectorul apelor și al podurilor, Statuia Sfântului Ioan Nepomuk a fost inițial așezată pe malul râului Mureș, lângă clădirea vămii de sare, pe locul unde se află astăzi Palatul Administrativ. În anul 1870 a fost mutată pe amplasamentul de acum.

  În prezent, statuia originală se află în incinta Bisericii Romano-Catolice din Arad, copia acesteia fiind expusă în piațeta de pe strada Episcopiei. Copia a fost realizată de artistul arădean Mihai Takács.

  Sfântul Ioan Nepomuk este considerat și astăzi patronul orașului Arad.

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie