• 690

  Cetatea Aradului
  0 recenzii

 • Cetatea Aradului este una dintre cele mai importante fortificații militare de secol XVIII din vestul țării.

  A fost construită în contextul ocupării de către Imperiul Habsburgic a Transilvaniei, Banatului și a altor teritorii, când s-a impus realizarea unor fortificații militare care să asigure dominația în aceste zone.

  Cetatea este opera arhitectului Ferdinand Philipp Harsch, în stil Vauban-Tenaille, iar planul cetății a fost aprobat de împărăteasa Maria Theresa și de fiul ei, Iosif al II-lea.

  S-a hotărât amplasarea cetății pe malul stâng al Mureșului, iar lucrările de construcție au fost demarate în anul 1763, fiind terminate 20 de ani mai târziu, în anul 1783.

  Construcția are formă de dublă stea cu 6 colțuri, având ziduri puternice de apărare, cazemate subterane, șanțuri care puteau fi inundate și alte construcții militare. Poarta principală și clădirile din interior au fost realizate în stil baroc. Cea mai impunătoare clădire din interiorul cetății este cea a bisericii catolice.

  De-a lungul celor peste 200 de ani de existență, cetatea a fost scena unor evenimente istorice importante, până în anul 1918 fiind cunoscută drept una dintre cele mai mari închisori militare ale Imperiului austro-ungar.

  Aici au fost închiși capii răscoalei țărănești de la 1784 - Horea, Cloșca și Crișan.

  După revoluția de la 1848, când cetatea a fost unul dintre centrele importante de acțiune ale trupelor imperiale împotriva revoluționarilor, între zidurile cetății au fost deținuți și condamnați numeroși revoluționari, printre care cei 13 generali, conducători ai revoluției maghiare, executați prin spânzurare la 6 octombrie 1849, dar și Eftimie Murgu, una dintre marile personalități pașoptiste.

  Tot în cetate au fost deținuți și prizonierii francezi, în timpul războaielor napoleoniene, precum și militarii turci, luați prizonieri în anul 1881.

  Chiar și autorul asasinatului arhiducelui Franz Ferdinand de Habsburg de la Sarajevo din anul 1914, Gavrilo Princip, a fost deținut aici.

  În luna noiembrie a anului 1918, cetatea a fost ocupată de trupele franco-sârbe, iar din iulie 1919 a fost preluată de armata română.

  În perioada interbelică, cetatea a fost garnizoana Aradului, găzduind un regiment de infanterie.

  În prezent, în cetate se află Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii.

  Cetatea este conservată integral.

 • GALERIE FOTO

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


 • CONTACT