• Big_default

  Mănăstirea Hodoș-Bodrog
  0 recenzii

 • Mănăstirea Hodoș-Bodrog este una dintre cele mai vechi așezări monastice din România. Este situată la 15 km distanță de municipiul Arad, în localitatea Bodrogul Nou, pe cursul inferior al Mureșului.

  Legenda spune că un taur din turma unui păstor a scos la iveală dintr-o movilă de pământ Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, iar pe locul unde s-a descoperit icoana s-a construit mănăstirea. În biserică se păstrează și astăzi craniul taurului alături de icoană.

  Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, dar unii istorici vorbesc despre existența unor călugări greci, ortodocși, încă din secolul al XI-lea.

  Actuala biserică a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, în stil bizantin triconic, din piatră și cărămidă romană, cu ziduri foarte groase.

  Pictura interioară este realizată în anul 1658, în tehnica "fresco", aparţinând pictorului Nicodim Diaconul. Restaurări ale picturii s-au făcut între anii 1938-1940 de către pictorii Al. Demian şi C. Cenan şi între anii 2009-2010, de către restauratorii Adriana Scărlătescu şi Marius Oprea. Mobilierul şi iconostasul au fost sculptate de către stareţul Ieronim Balinton în anul 1940.

  În exterior, biserica este tencuită pe 3 laturi, peretele din nord păstrându-se netencuit. Unele nişe sunt pictate în tehnica "fresco" de către pictorul Eremia Profeta în anul 1968. Acoperișul bisericii a primit o formă barocă în secolul al XVIII-lea.

  Dintre clădirile mai vechi care fac parte din ansamblul Mănăstirii Hodoș-Bodrog, s-au păstrat până astăzi turnul-clopotniță, clădirea stăreției și o parte a zidului de incintă pe latura din nord.

  În această mănăstire își făceau ucenicia în secolul al XVIII-lea tinerii care doreau să ajungă preoți și tot aici copiii țăranilor din satele învecinate învățau să scrie și să citească.

  Mănăstirea deține și o valoroasă colecție de artă veche bisericească şi multe obiecte de patrimoniu din secolele XIV-XIX (icoane, cărţi vechi, alte obiecte).

  În anul 1989 s-a început construirea unei noi biserici, lucrările fiind finalizate în anul 1997. La data de 28 septembrie 1997, părintele Timotei Iftimie a săvârșit slujba de târnosire a bisericii noi, cu hramul "Pogorârea Sfântului Duh".

  Pictura în tehnica "fresco" a fost executată de pictorii Radu şi Alexandrina Jitariu, mozaicurile exterioare fiind realizate de pictorul Victor Jurca din Lugoj, iar sculptura din interior de Gavriloaia Vasile din Târgu Neamţ.

  În prezent, mănăstirea are mai multe ateliere, dintre care cel mai important este atelierul de croitorie, unde se confecţionează potcapuri şi mitre arhiereşti.

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie