• Big_default

  Catedrala Ortodoxă Veche
  0 recenzii

 • Catedrala Ortodoxă Veche, având hramul Sfântului Ioan Botezătorul, este situată în Piaţa Catedralei din Arad. A fost construită între anii 1862-1865, după planurile arhitectului Anton Czigler, în stil baroc.

  Iconostasul a fost sculptat de Moise Ianits, iar pictura de pe iconostas şi tronuri a fost executată de pictorul Nicolae Alexici.

  În anul 1865, se celebrează în incinta catedralei evenimentul memorabil al reactivării Mitropoliei Ortodoxe Române a Transilvaniei şi mutarea la Episcopia Aradului a unei părţi din Banat.

  În perioada 1905-1906 se înalţă turlele deasupra ceasurilor, acestea fiind acoperite cu aramă şi aurite. Se pardoseşte întreaga catedrală cu ceramică şi se montează uşi şi ferestre noi din sticlă colorată. Se aureşte iconostasul şi se curăţă şi se renovează pictura. Sculptura şi auritura aparţin lui I. Bosioc, iar pictura lui Ioan Zaicu.

  La data de 24 decembrie 1906 se sfinţeşte lăcaşul de cult renovat de către episcopul Ioan Ignatie Papp.

  Între anii 1956-1958 se pictează catedrala de către Anastasie Damian în stil bizantin autohton.

  În perioada 1961-1962 se introduce iluminatul electric, iar în anii următori, încălzirea centrală.

  În anul 1966 pictorul Eremia Profeta pictează pe frontispiciul catedralei cele 3 scene: Mântuitorul, Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul.

  Icoanele de mozaic de pe frontispiciu au fost montate în luna iunie a anului 1991 de maestrul Gheorghe Răducanu din Bucureşti.

  Renovări ale lăcaşului de cult au mai avut loc în anii 1992 şi 2003.

  Catedrala Ortodoxă Veche a servit drept catedrală a Episcopiei Aradului până în anul 2009.

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie